Werken zonder grenzen: Workations in opkomst

Icon calendar
August 5, 2024
August 5, 2024

Als moderne werkgever zie je vast dat er een trend gaande is: werknemers willen niet alleen flexibel werken qua tijd, maar ook qua locatie.

Workations, waarbij het werk vanuit buitenlandse oorden wordt gedaan, winnen aan populariteit. Het kan worden beschouwd als een kans om werkplezier en productiviteit te verhogen, maar er zijn ook enkele belangrijke aandachtspunten waar je als werkgever rekening mee moet houden.

Juridisch

Een workation is een redelijk nieuwe trend en heeft nog geen specifieke wettelijke definitie binnen het arbeidsrecht. Toch kun je een workation zien als een verzoek om ergens anders te werken en daar zijn al wel wat regels voor:

  • Zo'n verzoek mag een werknemer één keer per jaar indienen.
  • Het moet schriftelijk en minimaal twee maanden voor de gewenste startdatum worden ingediend.
  • Op de dag dat de workation zou beginnen, moet de werknemer minstens een half jaar in dienst zijn.
  • Jij, als werkgever, moet binnen een maand na het verzoek een besluit nemen. Doe je dat niet, dan moet het verzoek van de werknemer worden ingewilligd.

Je kunt het verzoek afwijzen na overleg met de werknemer, maar je moet het besluit wel schriftelijk en goed onderbouwd meedelen. Wijs een workation-verzoek niet te snel af; overweeg ook de voordelen voordat je dat doet. Een goedgekeurde workation kan het werkgeluk en de productiviteit namelijk verhogen.

Als je minder dan tien werknemers in dienst hebt, heb je meer speelruimte om zelf de regels rond workations te bepalen.

Beleid

Met de groeiende vraag naar workations is het belangrijk dat je als werkgever een duidelijk en gestructureerd beleid hebt. Dit helpt zowel bij het standaardiseren van de aanpak als bij het voldoen aan de juridische en operationele vereisten. Wij kunnen je helpen bij het opstellen van een dergelijk beleid. Hieronder vind je alvast een aantal aanbevelingen:

  • Duur en beschikbaarheid: stel vast hoe lang werknemers maximaal op workation mogen en leg de aanvraagprocedure goed vast.
  • Beveiliging: zorg voor adequate beveiligingsmaatregelen om de bedrijfsdata te beschermen.
  • Communicatie en meetings: maak duidelijke afspraken over bereikbaarheid en aanwezigheid bij online vergaderingen.
  • Gezondheid en ergonomie: bespreek de setup van de werkplek om gezondheidsklachten te voorkomen. Als werkgever ben en blijf je namelijk verantwoordelijk voor een goede werkplek, ook in het buitenland.
  • Ziekte en verlof: regel wat er gebeurt als een werknemer ziek wordt en hoe er wordt omgegaan met vakantiedagen.

Overige formaliteiten

Afhankelijk van de locatie en duur van de workation, kunnen de regels voor sociale zekerheid en loonheffing variëren en kunnen er specifieke vergunningen noodzakelijk zijn. Het is raadzaam dit vooraf grondig te (laten) onderzoeken en dit ook op te nemen in jouw workation-beleid. Ook voor dit soort vragen kun je bij ons terecht.

Tot slot

De introductie van workations is een investering in de tevredenheid en productiviteit van jouw werknemers. Een goed workation-beleid kan jouw organisatie aantrekkelijker maken en helpt talent te behouden. Zorg er wel voor dat alle regels duidelijk worden vastgelegd en communiceer openlijk om misverstanden te voorkomen. Dus, waar wacht je nog op? Omarm de workation en zie hoe jouw werknemers floreren, of ze nu op kantoor zitten of met hun laptop aan het strand.

Blijf op de hoogte over morgen.
Je bent geabonneerd!
Probeer het nog een keer...